תמיד שמח במטבח: 16 טיפים יצירתיים לארגון וסדר במטבח

המטבח הוא לב הבית והמקום הכי שימושי, שבו מתרכזת כל המשפחה לפחות פעם ביום לבשל בצוותא, לאכול סביב שולחן, לדבר ולהחליף חוויות. עם זאת הרבה אנשים מתלוננים שהמטבח קטן מדי ושהוא תמיד מבולגן. סידור נכון של המטבח הופך את השימוש היום-יומי בו לקל ופשוט יותר, עוזר לחסוך זמן בחיפוש מצרכים ולחסוך כסף על קנייה של מצרכים מיותרים, ואף משפר את חוויית הבישול ואפייה. אם אתם חושבים שהמטבח שלכם קטן מדי ושעליכם לעבור למטבח גדול יותר, ייתכן שהמטבח אינו מאורגן בצורה נכונה. אז רגע לפני שתתעניינו בחידוש מטבחים, קראו 16 טיפים יצירתיים שיעזרו לכם לעשות סדר במטבח.

טיפ מספר 1 חלקו את המטבח לאזורים ול"משפחות"

אם תחלקו את המטבח לאזורים ולמשפחות יהיה לכם קל יותר לארגן מסביב את הציו והאביזרים שמתאימים לאותה משפחה. לדוגמה:
משפחת הקומקום: באזור זה כדאי לשים את המצרכים להכנת קפה ותה, ספלי השתייה, מכונת הקפה וכדומה.
משפחת הכיריים: באזור זה כדאי לשים את הסירים, את קופסות האחסון, הסכו"ם והתבלינים. בנוסף, באזור זה רצוי שיהיה מרחב עבודה גדול יותר מבכל אזור אחר במטבח.
משפחת הכלים: באזור המדיח או מתקן הייבוש מומלץ לאחסן את כל כלי המטבח: צלחות, קערות, כוסות, ספלים וכדומה.
ככל שהחלוקה תהיה ברורה יותר כך סידור המטבח יהיה אפקטיבי יותר.

 

טיפ מספר 2 השתמשו במגירות או סלסלות לכל קטגוריה

בהמשך לטיפ קודם בנוגע לחלוקת המטבח על פי קטגוריות, חלקו ככה גם את מצרכי המזון.

מומלץ לאחסן כל משפחה של מוצרי מזון במגירה ואם אין, אז בארונות המטבח בתוך סלסלה או בקופסה פתוחה. קטגוריות מומלצות לחלוקה:
סלסלת מתוקים (עוגיות, ופלים, שוקולדים)
סלסלת מלוחים (קרקרים, פריכיות, חטיפים שונים)
סלסלת מזון יבש (פתיתים, אורז, פסטה)
סלסלת קטניות (קוסקוס, בורגול, קינואה, חומוס)
סלסלת מצרכי אפייה (אבקת אפייה, סוכר וניל, סוכריות לקישוט, קורצי עוגיות).

 

טיפ מספר 3 סדרו את המטבח בהתאם לתדירות השימוש בציוד

לפני סידור המטבח תבדקו עד כמה אתם משתמשים בכל פריט. למשל, כוסות היין וסט הצלחות החגיגי יכולים להיות מאוד מרשימים, אבל אם השימוש בכלים נדיר, שווה לאחסן אותם במדפים העליונים או התחתונים כדי לשמור מקום לדברים שימושיים יותר בהישג יד. מה שבשימוש קבוע ויומיומי, כדאי שיהיה במקום יותר נגיש.

 

טיפ מספר 4 העיקר לא לפחד בכלל

אל תפחדו לעשות בלגן כדי להפוך את המטבח למסודר. הוציאו את כל תכולת ארון או המדף שאתם מעוניינים לסדר, נקו את השטח הריק ורק לאחר מכן החזירו את הדברים הרלוונטיים. לפני כל סדר טוב עושים קצת בלגן, והטיפ הזה תקף לסידור של כל חלקי הבית ולא רק המטבח.

 

טיפ מספר 5 צמצמו את האחסון באזורים החשופים למינימום

לכל מטבח יש אזורים גלויים לעין, למשל השיש, מדפים פתוחים, השטח מעל ארונות האחסון העליונים ועוד. ככל שתאחסנו פחות דברים בשטחים הפתוחים, כך המטבח ייראה מסודר יותר ועמוס פחות. אם אתם מאחסנים שם דברים, העדיפו לאחסן חפצי נוי וחפצים קטנים. את המכשירים החשמליים וכלי האחסון הגדולים עדיף לאחסן במקומות סגורים על אף שהם בשימוש יומיומי.

 

דוגמה לא טובה לסידור שטחים פתוחים במטבח

טיפ מספר 6 כך תסדרו מצרכים רזרביים

כיום, בתרבות השפע והצריכה, לעתים אנחנו קונים מוצרים נוספים על אף שיש לנו אותם בבית. אז איך מוודאים שנשתמש במצרכים הרזרביים לפני שהם יעברו את תאריך התפוגה? לפי שיטת פיפ"ו (First In First Out) מסדרים את המצרכים על פי תאריך התפוגה: מוצרים עם תאריך תפוגה מוקדם יותר ימוקמו מקדימה, ומצרים חדשים יותר יהיו מאחורה.

 

טיפ מספר 7 אל תשמרו דברים שאינם בשימוש

כלים שלא השתמשתם בהם בשנה החולפת, זרקו או תרמו. אם הכלי לא היה בשימוש בטווח של השנה החולפת, רוב הסיכויים שלא יהיה בשימוש בהמשך. התעניינו בקרב בני משפחה וחברים אם מישהו מעוניין לאמץ אותו, ואם לא – פשוט תרמו אותו, תמחזרו או שתזרקו.

 

טיפ מספר 8 השתמשו בפינת מחזור ביתית

שימו כמה שקיות בד במזווה או בחדר השירות, ובכל שקית יהיה חומר אחר למחזור: בקבוקי פלסטיק, קרטונים, עיתונים ונייר, סוללות וכדומה. תנו לכל ילד אחריות על מחזור של חומר מסוים. לא תאמינו כמה טוב זה יעשה לכל ילד, ויותר מזה, לסביבה כולה!

 

טיפ מספר 9 אחסנו מוצרים ואביזרים בצורה חכמה יותר

במדפים גבוהים אפשר לנצל את השטח לאחסון בשתי שורות: אחת קדמית והשנייה אחורית. שימו בשורה האחורית את הכלים הגבוהים יותר שהשימוש בהם הוא נדיר יותר. נצלו בחוכמה כל שטח במטבח ואל תותירו אף שטח ריק.

 

טיפ מספר 10 הנגישו את המטבח לילדים

ועוד טיפ הקשור להתאמה של גובה ארונות המטבח לשימוש פונקציונלי: נסו להתאים את המטבח שיהיה מונגש יותר עבור הילדים. למשל לשים את הפירות, החטיפים וכלי הפלסטיק במקום נגיש עבור הילדים. כמו כן, כדאי שתציידו את המטבח בשרפרף מתאים ובטיחותי כדי שתוכלו לשתף את הילדים בבישול ואפייה ביחד אתכם.

שתפו את הילדים בעבודות המטבח

טיפ מספר 11 עשו סדר במגירת "השונות"

הסיבה הראשית לברדק במטבח היא המגירות הרב-תפקודיות, במגירות אלו אנשים שמים הרבה דברים במערום. אם גם לכם יש מגירה גדולה כזו, הפרידו את המצרכים בקופסות קטנות, חלקו את המצרכים לפי החומר שהם עשויים מהם (כלי עץ, כלי מתכת וכדומה) או על פי משפחות (ראו סעיפים 1+2).

 

טיפ מספר 12 נהלו את פינות המטבח בצורה חכמה

ארונות רבים מכילים פינות עמוקות שאינן מנוצלות כהלכה. במקום לאחסן שם כלים לא בשימוש ומצרכים שממילא תשכחו שהם שם, נסו לבנות מחדש מערכות נשלפות. לא תאמינו כמה סדר זה יעשה לכם במטבח.

 

טיפ מספר 13 אחסנו את הסירים בצורה יעילה

אחסנו את הסירים באמצעות ווים על דלתות הארון, ולא אחד בתוך השני לפי גודלם. ככה תוכלו לשלוף אותם בקלות יותר, לבזבז פחות זמן בלחפש אותם וגם לעשות פחות רעש.

 

טיפ מספר 14 אחסנו בקופסאות אוכל מפלסטיק

אין ספק שקופסאות הפלסטיק הן המצאה אדירה, שבאמצעותן אתם יכולים לבשל ולאחסן ליום-יומיים אחרי. הטיפ הכי חשוב בנושא הזה הוא לאחסן מזון בתוך קופסות אוכל בגודל זהה. כאשר קופסות הפלסטיק באותו הגודל, קל יותר לאחסן אותן (לרוב יש להן פטנט שהן נכנסות אחת בתוך השנייה וכך הן חוסכות מקום). האחסון שלהן במקרר או במקפיא הוא אסתטי יותר לעין, ובאופן כללי תוכלו לזהות בקלות את הקופסות שלכם כשהן יהיו בשימוש מחוץ לבית.

 

טיפ מספר 15 הוציאו כמה שיותר דברים מחוץ למטבח

אנשים התרגלו לחשוב שהמקום של כלי המטבח הוא במטבח. אבל הקביעה הזו לפעמים פוגעת בנוחות ובשימושיות. אם יש לכם כלים הקשורים למטבח אך השימוש בהם נדיר, אל תחששו לאחסן אותם בארונות אחרים, בחדר השירות או בפינת האוכל. למשל, לכולנו יש את הכלים הללו שאנחנו צריכים לעיתים רחוקות ומעדיפים לשמור.
ככל שיתפנה לכם יותר שטח אחסון במטבח לדברים בשימוש יומיומי, יהיה לכם מטבח מסודר יותר.

 

טיפ מספר 16 ובכל זאת זיכרו כי המטבח אינו מוזיאון

למרות כל הטיפים שנתנו לכם, חשוב שתזכרו שהמטבח אינו מוזיאון, ומכיוון שהוא בשימוש קבוע כמה פעמים ביום ויותר, המטבח אינו יכול להיות מסודר ומצוחצח כל שעות היום. תדאגו שהמטבח יהיה מסודר כדי שיהיה לכם נוח להשתמש בו, ולא מאורגן לפרוטרוט ונקי בכל שעות היום.

תמיד שמח במטבח שלנו